כשלומדים על עבודת המידות (ובעצם על כל תחום), יש ללמוד את העיקרון בעזרתו נדע להתמודד עם כל סוגי המצבים השונים והמשתנים בחיינו. תפקיד הדוגמאות הוא לחדד את העיקרון ולא להחליף אותו.
חז"ל מדריכים אותנו: "לעולם יהיו דברי תורה בידך, כללים ולא פרטים". הדרכה זו טובה ונכונה לא רק ללימוד התורה, אלא היא בנין אב לכל תחום דעת ובפרט כשמדובר בעבודת המידות והתמודדות עם אתגרי החיים.
מורה למתמטיקה שרוצה להכין את תלמידיו למבחן ולפניהם עשרות תרגילים, אם יציג להם את הפיתרון של התרגיל הראשון, והשני ואפילו של חמישה תרגילים, ולאחר מכן יבקש מהם לפתור בעצמם את שאר התרגילים שנותרו, סביר להניח שהתלמידים לא ידעו לעשות זאת. הסיבה לכך, שהם לא למדו את העיקרון – הנוסחה, אלא עסקו רק בדוגמאות הפרטיות.
מורה טוב ראשית ילמד את העיקרון ואת הנוסחה, ולאחר מכן ידגים אותם בחמישה תרגילים. בצורה כזו התלמידים יהיו עצמאיים ויוכלו לפתור לבד את שאר התרגילים, כי העיקרון ברור להם והם למדו כיצד ליישם אותו. תפקיד הדוגמאות לחדד ולהמחיש את העיקרון, אך אין הם חלופה ללמידת העיקרון עצמו.
באופן דומה, אדם שנרשם לקורס נגרות וסיים את הקורס עם תעודת נגר מוסמך, פותח נגריה משלו ומתחיל לקבל הזמנות. הלקוח הראשון מבקש ממנו לבנות ארון והוא בונה לו בשמחה, לפי מה שהוא למד בקורס. אצל הלקוח השני הוא נתקל בבעיה. הלקוח מבקש ממנו לבנות לו מיטה, אך הוא מסרב כי בקורס למדו לבנות רק ארונות, שולחנות וכיסאות, אך לא מיטות.
נגר כזה לא ניתן להגדיר כנגר מוסמך ומקצועי. נגר מקצועי מכיר את ארגז הכלים שלו, בעזרתו הוא מיישם את עקרונות החיתוך והבנייה שלמד, ומעתה הוא יכול לבנות כל מה שיבקשו ממנו, גם אם הוא לא למד לעשות בדיוק אותו דבר בקורס. הוא ידע באיזה כלי להשתמש בכל פעם לפי הצורך, ולבנות את מה שהלקוח מבקש.
למידה נכונה אפוא, היא למידה של העקרונות והתובנות על פי כללים ולא מדוגמאות פרטיות. כמובן, אחרי למידת התובנות והכללים נדרש להדגים אותם עם כמה דוגמאות מחיי היומיום, אך זאת כדי להטמיע ולהבהיר היטב כיצד ליישם את העקרונות. הדוגמאות אינן תחליף לעיקרון או לתובנה, אלא מטרתן לחדד אותם.
כדי שנוכל לעשות שינוי אמיתי בחיים, ולא משנה באיזה תחום, אנחנו חייבים ארגז כללים של תובנות, שכאשר נפנים אותם נדע להשתמש בהם לפי הצורך, במצבים רבים ומגוונים בחיי היומיום, גם אם לא נפגשנו בהם קודם או קיבלנו הדרכה מדוייקת כיצד לנהוג באותו מצב.
כשתחום ה NLP עדיין לא הפך לטרנד עולמי והיה עוד בחיתוליו, קיבלתי ספר עב קרס ובו דוגמאות המתארות מאות מצבים, וכיצד לפי גישת NLP יש לפעול בהם נכון. לא זו בלבד, שכדי לזכור את כל מאות הדוגמאות וכיצד ליישם אותן אתה נדרש להיות בעל זיכרון יוצא מגדר הרגיל, אלא גם אם ניחנת בזיכרון כזה, מה תעשה וכיצד תדע לנהוג כאשר בחיי היומיום תיפגש עם מצב שאינו מופיע בספר? במקרה זה תהיה נבוך, כי לא למדת באמת כיצד להתמודד עם המציאות המשתנה שסביבך.
למידה מדוגמאות בלבד לא תהפוך אותך למורה הדרך של עצמך, כי הדוגמאות בחיים האמיתיים כל כך רבות ומשתנות כל הזמן. אתה לא רוצה להיות תלוי כל חייך ביועץ, מאמן או מטפל ולהתקשר אליו בכל פעם מחדש, כשעולה לפניך סיטואציה שלא למדת עליה בקורס או לא הודגמה לך בספר או שהמטפל לא הסביר לך כיצד בדיוק להתמודד איתה.
זכור, העיקרון הראשון לשינוי אותו למדנו הוא האחריות שלך וחוסר התלות שלך במטפל, מאמן או בכל גורם חיצוני כזה או אחר. פועל יוצא של עיקרון זה, שעליך ללמוד את התובנות ככללים (ואם לא לימדו אותך בדרך זו, לנסות בעצמך לגזור כללים מהתובנות הרבות שקיבלת) היוצרים יחד 'ארגז כללים', שישרת אותך לכל החיים ולכל המצבים, וכשתדע להשתמש וליישם אותם נכון, תדע להתמודד עם כל מצב, חדש או ישַן.
נקודה חשובה נוספת. כשלמדים מדוגמאות בלבד, הרי זה בבחינת 'מרוב עצים לא רואים את היער'. הכמות הגדולה של הדוגמאות מבלבלת וקשה לגזור ממנה קו מנחה ומשנה סדורה.
הדוגמא המובהקת לכך הם סדנאות או ספרים על אימון והעצמה אישית המכילים מאות ואלפי עמודים מלאים בתובנות, כשבסופו של דבר הקורא מתייאש די מהר ועוזב את הספר, ואם בכל זאת הצליח לקרוא את העמוד האחרון הוא יוצא מבולבל ומתוסכל, ומתקשה ליישם את מה שלמד בחיים המעשיים.
המטרה של כל אחד מאיתנו היא לפתח חוסן נפשי, שהוא למעשה היכולת להתאים את הכלים שברשותו למצבים המשתנים ולהתמודד איתם נכון. ארגז כלים שיש בו יותר מידי כלים או לחילופין האדם לא יודע לעשות בהם שימוש נכון במצבים המתאימים, הוא ארגז כלים לא יעיל, ואין בו כדי לפתח חוסן נפשי פנימי אמיתי.
כבר למדנו, ש'כלי' הוא למעשה תובנה שהופנמה. ראשית עליך לנסח את התובנות שלמדת כ'כלל', להבין אותו היטב ולחדד אותו בעזרת דוגמאות. ככל שתפגוש אותו בחיי היומיום ותהיה מודע לו, כך תפנים אותו היטב והוא יהפוך לכלי בארגז הכלים שלך.
בדרך זו תפתח חוסן להתמודד עם אתגרי החיים השונים והמשתנים, על ידי שתדע בכל מצב להתאים את הכלי שרכשת קודם לכן, בהבנת התובנה – העיקרון – הכלל, והפנמתו על ידי תרגול ואימון רב.
אחרי שתייצרו לעצמכם ארגז כללים, ברורים ומסודרים, שאינו צריך להכיל יותר ממספר מצומצם של עקרונות וכללים, כל מה שנותר לַך או לְך הוא להתאמן, כדי להטמיע ולהפנים אותם היטב ולעשות את השינוי המיוחל, שעם הזמן רק ילך וישתפר. וזה מביא אותנו אל העיקרון הרביעי שהוא האימון, ועל כך בלי נדר במאמר הבא.